24 Қараша, Жексенбі

Оқушыларға

Буда пісірілген балық дайындау технологиясы






«Қаракемер кәсіптік колледжі» МКҚК
Орындаған: Аллаберген Жанар Нұрланқызы
Тобы: 13-А
Жетекшісі: Набиева Назира Калдыбековна

Инструктивті – технологиялық карта

Сабақтың тақырыбы: Буда пісірілген балық дайындау технологиясы.

Сабақтың мақсаты: Білім алушыларға балықты тұтастай пісіру, балықтың шала фабрикаттарын пісірілген балық дайындау технологиясын үйрету. Буда балықты пісіру барысында білім алушылардың ой – өрісін, инструктивті – технологиямен жұмыс жасау қабілетін дамыту.


Технологиялық процестің атауы



Жұмыстың орындалуы


Буда пісірілген балық



Балықты жуып тазалағаннан кейін құрғатып, кептіріп, үстіне майда тұз сеуіп, тегіс тұздайды. Егер балық лкенболса, ішін де тұздайды. Тұзын жарты сағат сіңіріу керек. Осылайша әзірленген балық бұқтырып пісірілгенде езілмейді, толық дәмденеді.


Ұнтақ дәмдендіргіш себу амалы



Балықты булаудан ілгері, әуелі, балыққа дәмдендіргіш ұнтағын себеді, булаған кезде қазанның қақпағын ашпайды. 250 г тартатын балықты, денесінің еттілігі біркелкі болған жағдайда, 8-10 минут буласа болғаны. Салмағы әр 250 г артқан сайын 5 минут артық булау керек


Ұсақ балық бастарын булап пісіру







Ұсақ балық басында қоректік көп болады. Оған лайықты мөлшерде ұн және дәмдегіш, ас шарабы, қарабұрыш, жуа, жемжеміл ұнтағы сықылдыларды қосып, қоймалжыңды әбден араластырғаннан кейін, күшті отта он неше минут булайды.




Ақ шарап тұздығында буға піскен балық


№ п/п

Өнім атауы

Салмағы


1.

Көксерке

1200


2.

3.

4.

5.

6.

7.

Балықсорпасы

Құрғақақ шарап

Бастыпияз

Ақжелкек

Қозықұйрық

Шығым:

100

100

50

15

200

1500




Көкөніс пен томатта бұқтырылған балық


№ п/п

Өнім атауы

Салмағы


1.

Көксерке

186




2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.



13.
14.
15.

Балық сорпасы
Сәбіз
Бастыпияз
Ақжелкек
Балдыркөк
Томат пюресі
Өсімдік майы
3%-дық сірке
Қант
Қалампыр
Лавр жапырағы
Бұқтырылған балық массасы
Көкөніспен бұқтырылған балық массасы
Гарнир (картоп пюресі)
Картоп
Сүт
Асханалық маргарин
Шығым:

27
34
15
5
3
15
8
4
2,5
0,007
0,007
75
150

1200
300
20
300